Actele necesare pentru incheierea unui contract de vanzare cumparare

  • 13/06/2021
Actele necesare pentru incheierea unui contract de vanzare cumparare

 Încheierea unui contract de vânzare cumpărare cu privire la un bun imobil înseamnă o documentație stufoasă, dar care în același timp te asigură locuința pe care o cumperi nu prezintă niciun risc și mai ales nu se află în niciun litigiu sau sub un privilegiu, precum ar fi dreptul de ipotecă sau chiar uzufruct. De aceea, la încheierea unui contract de vânzare cumpărare este bine să îi soliciți agentului imobiliar care ți-a prezentat locuința actele care dovedesc dreptul de proprietate, iar mai apoi să porți o discuție deschisă cu notarul public care urmează se autentifice contractul pe care îl vei încheia.

Încheierea contractului de vânzare cumpărare înseamnă voința părților. Pe de o parte vânzătorul este de acord să înstrăineze imobilul contra unei sume de bani, iar pe de alta parte cumpărătorul își dorește să devină proprietarul locuinței plătind suma de bani cerută de vânzător.

Prin bun imobil înțelegem teren, apartament sau casă, spațiu comercial. Încheierea unui astfel de contract cu privire la un bun evidențiat mai înainte se realizează prin intermediul notarului public, acesta având rolul de a autentifica contractul.

9casă.ro este alături de tine în încheierea contractului de vânzare cumpărare și te asigură de cea mai mare transparență.

Acte necesare la încheierea unui contract de vânzare cumpărare:

Actele de identitate ale părților atât pentru vânzător, cât și pentru cumpărător, certificatele de căsătorie (atunci când este cazul) sau procură de reprezentare. Ceea ce este bine de remarcat este că la încheierea unui contract de vânzare cumpărare soțul sau soția cumpărătorului nu este obligat/ă să se prezinte pentru semnarea acestuia. În schimb, soțul sau soția vânzătorului este obligat/ă să se prezinte la notarul public pentru semnarea contractului de vânzare cumpărare sau să mandateze o persoană printr-o procură specială de vânzare și astfel actul să poată fi semnat.

Actul de proprietate al imobilului În acest caz putem avea mai multe variante: contract de vânzare cumpărare, contract de donație, autorizație de construcție și proces verbal de recepție, certificat de moștenitor, titlu de proprietate, sentință sau decizie civilă definitivă, etc.

Acte cadastrale Un bun imobil trebuie înscris în cartea funciară. Ca atare, vei avea nevoie de încheierea de intabulare alături de fișa bunului imobil, plan de amplasament, plan releveu. Tot aici, ai putea solicita un extras de carte funciară de informare care să îți arate la o primă privire faptul că bunul imobil nu se află sub sechestru, ipotecat sau oferit drept garanție pentru un alt contract. Din extrasul de informare vei putea observa dacă imobilul este liber de sarcini sau nu, dacă se află sub sechestru, sub uzufruct ori dacă este parte a unui litigiu civil.

În momentul încheierii contractului de vânzare cumpărare, notarul public va solicita eliberarea unui extras de carte funciară de autentificare care să dovedească dacă imobilul se află sau nu sub sarcini, acest act fiind o condiție necesară și obligatorie pentru validitatea contractului. Extrasul de autentificare se solicită de notarul public cu trei zile înainte de programarea semnării contractului. Acest extras poate fi eliberat și la urgență în 24 de ore de la depunerea cererii pentru eliberare la Oficiul cadastral corespunzător adresei imobilului.

Certificatul fiscal pe numele proprietarului, eliberat de Direcția de Impozite și Taxe Locale care să demonstreze că imobilul se află în rolul proprietarului, dar și că nu există taxe și impozite locale neachitate.

Certificatul de eficiență energetică este un alt act eliberat de un auditor energetic atestat, fiind necesar pentru încheierea contractului de vânzare cumpărare.

În cazul în care imobilul care se vinde este un apartament, notarul public va solicita o adeverință eliberată de Asociația de proprietari care să arate care este situația datoriilor față de asociație pornind de la cheltuieli de întreținere și până la cheltuieli comune.

Ultima factură de utilități care să arate plata la zi acestora este un alt act solicitat de notarul public.

Pe 9casă.ro găsești cele mai bune oferte, pornind de la apartamente, terenuri, case și vile și până la spații comerciale. Solicită o ofertă aici: https://www.9casa.ro/contact.html

Ai nevoie de ajutor? Ne puteti contacta pe