Antecontract de vânzare cumpărare: 5 motive pentru care ar trebui să alegi o astfel de soluție

  • 15/09/2021
Antecontract de vânzare cumpărare: 5 motive pentru care ar trebui să alegi o astfel de soluție

 

Semnarea unui antecontract de vânzare-cumpărare este cea mai bună idee: acesta se încheie la notariat, fiind o promisiune de vânzare cumpărare. Iată 5 motive pentru care ar ar fi bine să alegi închei un astfel de act:

1. Ai siguranța că imobilul vizat îți va aparține.

Promisiunea de vânzare-cumpărare este un act încheiat bilateral, prin intermediul notariatului, între vânzător și cumpărător, prin intermediul căruia ai siguranța că apartamentul ce urmează să fie finalizat îți va aparține. Altfel spus, atâta timp cât există acest act, nu trebuie să îți faci griji că o altă persoană l-ar putea cumpăra. Știm cât sunt de copleșitoare căutările realizate în scopul de a găsi apartamentul potrivit, fapt pentru care îți recomandăm să faci apel asupra întocmirii unui antecontract, ce îți garantează că va fi îndeplinit obiectul promisiunii.

2.  Ai certitudinea că imobilul este în regulă din punct de vedere legal!

Odată cu semnarea antecontractului vei avea siguranța că apartamentul, în sine, îndeplinește toate condițiile legale de a fi întocmit și vândut. Altfel spus, vei fi informat corect cu privire la modul în care a fost dobândit apartamentul în cauză. Totodată, prin intermediul acestei promisiuni, ai siguranța că apartamentul nu va fi înstrăinat de către vânzător și că nu va fi gravat. În altă ordine de idei, la întocmirea contractului vei putea vedea certificatul fiscal al vânzătorului, care atestă dacă toate plățile impozitelor sunt efectuate la zi, fapt pentru care nu vei avea o surpriză neplăcută.

3. Ai convingerea că apartamentul va fi conform cu ceea ce ai văzut inițial

În cadrul contractului este o secțiune specială, ce vizează descrierea stării de predare a apartamentului. În acest sens, vei avea certitudinea că apartamentul pe care urmează să îl cumperi este conform. Astfel, vei ști cu exactitate care este modul în care se va prezenta apartamentul, care sunt bunurile și utilitățile de care vei dispune, cum va fi amenajat și organizat spațiul, ceea ce îți permite să îți formezi și consolidezi planurile deținute, dar și să te organizezi în vederea achiziționării obiectelor și utilităților necesare, dacă este cazul.

4.  Ai siguranța că vânzătorul își va respectă obligațiile!  

Prin intermediul unui astfel de antecontract între părți, vei avea certitudinea că drepturile tale vor fi respectate, din punct de vedere legal. Altfel spus, ai certitudinea că vânzătorul își va respecta obligațiile și că vei intra in proprietate la termenul stabilit în comun (iar în acest sens, prelungirea termenului se poate realiza doar cu acordul ambelor părți, pe motive justificate). Acest aspect este unul foarte important, având în vedere faptul că, în sine, întârzierea mutării planificate poate reprezenta un impediment pentru bună desfășurare a activităților.

5. Plata va fi efectuată conform contractului întocmit.

În cadrul contractului este regăsită o secțiune specială pentru suma ce urmează să fie achitată. În acest sens, prin intermediul acestui antecontract, avem certitudinea că vânzătorul în cauză nu ne poate cere și nu ne poate impune să achităm ceea ce nu se află în cadrul contractului. De asemenea, o astfel de promisiune, de vânzare-cumpărare, ne poate asigura și obținerea avansului, în cazul în care contractul prezent se reziliează odată cu nerespectarea obligațiilor și responsabilităților uneia dintre părți, însă trebuie să citești cu atenție care sunt clauzele și condițiile impuse, în așa fel încât să fii informat din timp cu privire la procedurile necesare.

Așadar, putem spune că antecontractul de vânzare-cumpărare este unul avantajos, deoarece ne oferă garanția că apartamentul este în regulă din punct de vedere legal, că vom achita doar suma menționată în cadrul contractului, iar mai mult de atât, vom ști cu exactitate care este termenul de predare, care este starea de predare și ce alte condiții trebuiesc respectate din partea vânzătorului.  


Ai nevoie de ajutor? Ne puteti contacta pe